Her i efterår- og vinterperioden forsøger jeg at fåSund og hjemmelavet tomatsuppe
en suppe på madplanen hver uge. Det er nemt og hurtigt at lave, og så synes jeg det er en god måde at få noget grønt ind på i en tid, hvor jeg ikke synes grøntsagshylderne ligefrem strutter af friskhed og inspiration.

Derudover giver supperne også en naturligt variation i de retter vi spiser i efteråret og vinteren, i forhold til dem vi spiser om foråret og sommeren.

Jeg har altid været glad for tomatsuppe, men jeg synes ikke det mætter så længe. Derfor bruger jeg gulerødder i min tomatsuppe. De giver et meget bedre mæthed pga. deres høje kostfiberindhold.

Tomatsuppe til ”fest”

Tomatsuppen her serverede jeg i går, da jeg havde en flok veninder på besøg til spisning. Vi har tradition for at mødes hos hinanden en gang om måneden, hvor vi spiser sammen, hygger og sludrer. Den eneste regel der er, er at maden skal være nem og hverdagsagtig. Formålet er nemlig at vi skal ses og hygge – manden kommer i anden række.

Men jeg lod mig alligevel rive lidt med af suppe-stemninge og tøsehygge, og serverede tomatsuppen med forskelligt tilbehør – ristet bacon, fuldkornssuppehorn, revet ost og pestosnurrer.

Så kunne vi hver især sammensætte vores tomatsuppe, som vi helst ville have den.

..Og tomatsuppe til hverdag

Når jeg bare laver tomatsuppen til os selv, serverer jeg den enten med den fuldkornspasta, som køkkenskabet gemmer på den pågældende dag eller med pestosnurrer.  Og så rister jeg serranoskinke sprødt i ovnen, som vi knuser og topper suppen med.

Jeg synes pestosnurrer med basilikumspesto giver en god smag til tomatsuppen – basilikum og tomat kan bare noget sammen. Jeg har tidligere delt opskriften på pestosnurrerne – du finder den lige her.

Tomatsuppe til 4 personer:

  • 2 små eller 1 stort løg skåret i grove tern
  • 1 spsk. olivenolie
  • 4-5 mellemstore revne gulerødder
  • 1-2 fed hakket hvidløg
  • 2 dåser flåede tomater
  • 3-4 dl vand
  • 1 boullionterning (jeg bruger hønseboullion)
  • 1-2 tsk paprika
  • 1-2 tsk timian
  • 2½ dl madlavningsfløde 8%
  • salt og peber

Varm olien op i en mellemstor gryde. Svits løgene i den varme olie til de er gennemsigtige.

Tilsæt de revne gulerødder og de hakkede hvidløg og svits det sammen med løgene i et par minutter.

Tilsæt de flåede tomater, vand, boullionterning, paprika og timian, og bring det i kog.Skru ned for varmen og lad tomatsuppen koge under låg i 15-20 min.

Tag gryden fra varmen og blend suppen glat med en stavblender.

Sæt gryden tilbage på varmen, tilsæt fløden og kog tomatsuppen igennem.

Smag suppen til med salt og peber, og server den med, kogt fuldkornspasta, fuldkornssuppehorn eller groft brød. Og drys evt. sprødstegt og hakket serranoskinke på toppen.

Velbekomme.