Overmæt

Efter den første portion aftensmad sidder Bente og stikker lidt til resterne i skålene og på fadene.

”… Ej, jeg kan godt lige spise lidt mere, det smager jo godt. Der er alligevel ikke nok til at vi kan gemme det til i morgen, og det er ærgerligt at smide det ud.”

Efter hun har spist anden portion aftensmad, læner hun sig lettere prustende tilbage på stolen, men sådan en tung fornemmelse i kroppen. Hun trækker vejret lidt overfladisk, fordi der ikke er plads i maven til, at hun trækker vejret helt igennem.

”Puhh, nu har jeg da også fået nok. Jeg er godt nok blevet mæt!” siger hun, mens hun tænker på, hvor rart det bliver at lande i sofaen.

Men det gør ikke noget, at hun har spist lidt for meget, igen.
Det var jo en sund aftensmad.

Scenariet her kunne sagtens udspille sig hos både Pia’er, Søren’er, Dorte’er, Allan’er, Camilla’er og alle mulig andre. Ligegyldig, hvad man hedder.

 

Jeg møder mange, der spiser for store portioner

Jeg hører, og ser, den her historie, eller en der er næsten identisk med, igen og igen.

Der kommer så utrolig mange til vejledning hos mig, som fortæller, at de spiser store portioner (sund) mad. Og det er specielt aftensmaden, der ryger en eller flere ekstra portioner ned af.

Ud over at den ekstra portion aftensmad, bremser dit vægttab. Eller endnu værre gør, at din vægt stiger støt og roligt. Så bliver du ofte også dvask og ugidelig når du spiser for meget.

Den ekstra mad, gør at du føler dig tung og træt, og den stjæler din energi og dit overskud.

 

Spis dig behagelig mæt

Du kan spare mange kalorier, hvis du gør det til en vane, til at spise mindre aftensmad.

En vane som kan være årsagen til, at du nemmere kommer ned i vægt. Og som kan gøre, at du nemmere kan holde vægten nede fremover.

Det er nok at spise en portion aftensmad, hvor du bliver mæt på en behagelig måde.

Hvis du gerne vil tabe dig, og samtidig vil have en fornuftig fordeling af kød, grøntsager og pasta/ris/kartofler/brød, så kan du fordele din mad på tallerkenen på følgende måde:

  • ¼ tallerken fedtfattigt kød eller forskellige former for fisk
  • ¼ tallerken kartofler, fuldkornspasta, brune ris, groft brød, fuldkornsbulgur og lignende
  • ½ tallerken grøntsager

Hvis du gerne vil holde vægten og samtidig spise sundt og varieret, kan du fordele din mad på tallerkenen på følgende måde:

  • 1/5 tallerken fedtfattigt kød eller forskellige former for fisk
  • 2/5 tallerken kartofler, fuldkornspasta, brune ris, groft brød, fuldkornsbulgur og lignende
  • 2/5 tallerken grøntsager

Hvis du undrer dig over, hvorfor der også er pasta, ris, kartofler og brød på tallerkenen, så læs blogindlægget Spis kulhydrater med god samvittighed. 

 

Du er først mæt efter 20 minutter

Hvis du ikke føler dig mæt efter én portion aftensmad, skal du vente cirka 20 minutter før du tager anden portion.

Som tommelfingerregel går cirka 20 minutter fra du har spist, til du kan mærke om du er mæt. Hvis du ikke venter, og mærker efter, men spiser videre, fordi du ikke føler dig mæt, kan du nå at spise rigtig meget mad, som du reelt ikke har behov for. Og du ender med at sidde tung og overmæt, fordi du har spist for meget.

Hvis du har behov for at tage anden portion, så prøv at spise dig mæt i det grønne. Det giver dig færrest kalorier at blive mæt af.

Når du er tilpas mæt, skal det føles som om du egentlig godt kunne spise lidt mere, hvis du virkelig skulle. Det er en dårlig vane, at mæthed skal føles tungt og ”Jeg kan næsten ikke trække vejret”-agtig.