Spis kulhydrater med god samvittighed

UndgårSpis Kulhydrater du også at spise kulhydrater, fordi de feder, og ikke er det du skal spise, hvis du gerne vil leve sundt?

Det er blevet mere reglen end undtagelsen, at kulhydrater er noget du skal holde dig fra, hvis du gerne vil tabe dig og leve sundt– det er i hvert fald det, du kan læse i de fleste slanke- og sundhedstips.

Kulhydrater har i dag fået næsten samme status som gift – hvis du spiser dem, er du en lille smule vanvittig.

Hvad hvis jeg fortæller dig, at kulhydrater er en del af en sund og varieret kost – også, selv om du gerne vil tabe dig? Det handler om, hvilken type du spiser, og hvor meget du spiser af dem. Kulhydrater er det der giver energi til dine muskler og din hjerne, og samtidig bidrager de med kostfibre og vigtige vitaminer og mineraler.   

De giver energi

Der er to former for kulhydrater.

De optagelige kulhydrater, stivelse og sukker, som er dem der giver energi til dine muskler og din hjernen. Det betyder, hvis du ikke spiser kulhydrater, bliver du træt og kommer til at mangle energi – specielt, hvis du træner eller dyrker motion.

De uoptagelige kulhydrater, kostfibre, der er vigtige for din fordøjelse. De forebygger forstoppelse og diarré, og de nærer de sunde bakterier i din tarm.

Feder de?

Kulhydrater i sig selv feder ikke. Det, der feder er, at du spiser mere end du forbrænder.

Kulhydrater som fx sodavand, slik, kage, hvidt brød og hvid pasta er eksempler på kulhydrater, der ikke mætter ret meget, og som du derfor kan spise meget af. Det betyder, at du hurtigt kan spise mere end du forbrænder, og så feder kulhydrater.

Ud over at disse kulhydrater kun mætter lidt, og i kort tid, så bidrager de heller ikke med hverken vitaminer, mineraler eller kostfibre. Så sundhedsværdien skal du kigge langt efter.

Spis de kulhydrater der mætter

Kulhydrat er mere og meget andet end hvidt brød, lakridsstænger og tamme hvide pastaskruer, som du kan købe for 4,95 kr. i dit lokale supermarked.

Kulhydrater er også:

 • frugt
 • grøntsager
 • fuldkornsbrød
 • fuldkornspasta
 • brune ris
 • kartofler

Alt sammen fødevarer, som bidrager med både vitaminer, mineraler og kostfibre, som er med til at sikre, at din krop fungerer optimalt. Og så fylder de dig med energi, og er en vigtig del af en sund og varieret kost!

Så bliver snakken om de ”usunde” kulhydrater pludselig en anden..

Hvis du gerne vil spise en sund og varieret kost, som giver dig de vitaminer, mineraler, kostfibre og næringsstoffer din krop har brug for, for at fungere optimalt. Og, hvor der er plads til både protein, fedt og kulhydrat, så spis frugt, mange grøntsager og fuldkornsprodukter hver dag!

Hvis du gerne vil sikre dig, at du ikke spiser for mange kulhydrater, kan du inddele din tallerken efter nedenstående anbefalinger.

Hvis du gerne vil holde din vægt:

Inddel din tallerken efter Y-modellen, og spis:

 • 2/5 tallerken salat og grøntsager
 • 2/5 tallerken kartofler, fuldkornspasta, brune ris, groft brød, fuldkornsbulgur o. lign.
 • 1/5 tallerken fedtfattigt kød eller fisk

Hvis du gerne vil tabe dig:

Inddel din tallerken efter slanketallerken-modellen, og spis:

 • ½ tallerken salat og grøntsager
 • ¼ tallerken kartofler, fuldkornspasta, brune ris, groft brød, fuldkornsbulgur o. lign.
 • ¼ tallerken fedtfattigt kød eller fisk

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til dette, er du velkommen til at skrive til mig i kommentarfeltet herunder. Eller du kan sende mig en mail eller en sms. Du finder mine kontaktoplysninger her

2017-09-18T09:25:40+02:00 8. april 2015|Sundhed, Vægttab|0 Comments

Leave A Comment

Tilmeld nyhedsbrev
Luk

9 gratis tips til dig

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få 9 tips og inspiration til dit vægttab og din sunde livsstil direkte i din indbakke *

Tilmeld
* Du kan til hver en tid, afmelde dig nyhedsbrevet igen.