Du kender den med garanti godt. frugt og grønt
Altså anbefalingen på at du gerne skal spise 600 g frugt og grønt hver dag.

Hvis du ikke kender den præcise anbefaling, er jeg sikker på, at du i hvert fald har hørt noget om
den på et eller andet tidspunkt.

I det her indlæg vil jeg fortælle dig, hvordan du nemt og ukompliceret får dine 600 g frugt og grønt hver dag.

I mit daglige arbejde oplever jeg, at rigtig mange er udfordret af, hvordan de får de mængder ind. Det er egentlig ikke så meget på frugtdelen udfordringen ligger. Men på grøntsagsdelen. Fordi der er kommet en opfattelse af, at de grøntsager vi spiser, skal være fancy salater eller komplicerede grøntsagsretter.

  • Og så skal det også være grove grøntsager
  • Og så skal det også være grønne grøntsager, fordi de ofte er grove
  • Og så skal også være varierede grøntsager, fordi forskellige grøntsager bidrager med forskellige vitaminer og mineraler
  • Og puhh..

Kan du mærke hvor højt ambitionsniveauet er?

Det er her de fleste står af. Inklusiv mig selv.

 

Sådan får du nemt den rette mængde frugt og grønt ind hver dag?

Den nemmeste måde du får din 600 gram frugt og grønt på hver dag, er ved at spise 200-300 gram frugt i alt, for eksempel til dine mellemmåltider. Og spise 150-200 g grønsager til både din frokost og din aftensmad.

Dine grøntsager til frokost kan sagtens være gulerødder, peberfrugter og agurker i stave.
Eller bare en af dem.

Og til aftensmaden kan du for eksempel spise en af de grøntsager du måske ikke fik til frokost. Du kan
spise grøntsager fra frost, som ernærringsmæssigt er et rigtig fornuftigt valg. Eller du kan vælge noget helt tredje, som du godt kan lide, og som er nemt.

Hjemme hos mig er dampet broccoli det vi vælger, når tiden er knap eller fantasien er ikke-eksisterende.
Hvis vi skal have noget kød, som skal i ovnen, vælger jeg ofte at lave de her grøntsager i ovnen også. De er dejlig nemme at tilberede og passer sig selv i ovnen sammen med kødet.

 

Noget grønt er bedre end ingenting

Nu tænker du måske, “hvad så med de grønne og grove grøntsager? Er det ikke noget med at de er sundere, og det jeg skal vælge at spise?”

Og jo, der er helt sikkert en ernæringsmæssig fordel ved at spise grove og grønne grøntsager. Men hvad hjælper det, hvis de typer grøntsager kræver så meget tilberedning, at du ikke får dem spist? Er det så ikke bedre at skrue ned for ambitionsniveauet, og vælge nogle grøntsager, som du rent faktisk får spist?

Pointen her er, at det er okay at vælge den nemme løsning, så du rent faktisk får spist dine grøntsager hver dag. Du ikke skal sætte din sundhedsbarre så højt, at det bliver så uoverskueligt og besværligt at føre ud i livet, at du ikke får det gjort.

Noget er altid bedre end ingenting.