Lider du også af vintertræthed

 

I skrivende stund sidder jeg, her først på formiddagen, i skæret fra min lysterapilampe. Regnen trommer mod ruden, og i skoven bag mig står de nøgne og slanke birketræer i noget, der ligner en 45 graders vinkel på grund af den kraftige blæst. Kalenderen siger november, hvilket betyder, at vi officielt har skiftet fra sommertid til vintertid for et par dage side, og dagene er for alvor blevet korte og mørke.

Ligesom cirka 10% af den øvrige danske befolkning har jeg tendens til at blive lidt vintertræt. Jeg mærker det ved, at jeg er mere træt end normalt, mit energiniveau daler og jeg har svært ved at komme ud af fjerne om morgenen.

Jeg ved, at jeg får det sådan, og derfor ved jeg også, hvornår og hvordan jeg skal sætte ind.

Ud over sund kost, motion og rigeligt med søvn indeholder min daglige vinterrutine både lysterapi og et tilskud af D-vitamin. På den måde forebygger jeg vintertrætheden og jeg holder mit humør og mit energiniveau oppe her gennem årets mørke måneder.

 

Der er forskel på vintertræthed og en reel vinterdepression

Vintertræthed er meget udbredt, og som nævnt er det cirka 10% af den danske befolkning der lider af vintertræthed, mens cirka 4% bliver ramt af en reel vinterdepression. Årsagen til at så mange rammes af vintertræthed og -depression menes at være mangel på dagslys og de faldende temperaturer.

 

Symptomer på vintertræthed og vinterdepression

Hvis du oplever at have følelse af:

  • Manglende energi
  • Træthed
  • Halvdårligt humør
  • Øget appetit
  • Vægtøgning
  • Øget lyst til sød og fed mad
  • Øget søvnbehov
  • At sofaen trækker (mere end normalt)
  • At du har svært ved at komme op om morgenen

Kan det være tegn på, at du lider af vintertræthed.

Hvis du, ud over de nævnte symptomer, også bliver ramt af glædesløshed, at du ser sort på det hele, at du ikke orker socialt samvær og du går rundt med følelsen af at være ked af det, kan det være tegn på en vinterdepression. Hvis du oplever at have et eller flere af symptomerne på en vinterdepression, selv om de er sæsonbetinget, skal du gå til din læge og få hjælp.

Fælles for vintertrætte og vinterdeprimerede er, at vi reagerer fysisk på, at mængde af dagslys falder.

Det betyder, at vi udskiller mere af hormonet melatonin og mindre af signalstoffet serotonin. Denne ubalance forstyrrer vores døgnrytme, og gør os trætte og triste.

 

Behandling af vintertræthed – Det kan du selv gøre

#1 Lys

Dagslys, eller lys der ligner dagslys, en vigtig del af forebyggelsen og behandlingen af vintertræthed og vinterdepression.

Det optimale er, at du kommer ud og får mindst en halv times dagslys hver dag. Hvis det ikke er muligt, kan en lysterapilampe, som du sidder ved om morgenen eller i løbet af formiddagen, være med til at give hjernen den mængde lys den har behov for. Lys som den ikke naturligt får i de mørke vintermåneder.

For at du får lys nok, er det ikke tilstrækkeligt, at du sætter dig under skrivebordslampen i et par timer. Det er lyset ikke kraftigt nok til. Du har behov for lys fra en lysterapilampe, hvis det skal kunne gøre en forskel.

Produktionen af serotonin (som er lav hos vintertrætte og –deprimerede) bliver sat i gang, når dagslys rammer øjets nethinde. Og omvendt medfører denne lyspåvirkning at melatoninniveauet falder.

 

#2 Sund kost

Den søde og fede mad du higer efter, når du er vintertræt eller vinterdeprimeret, gør dig endnu mere træt og energiforladt end du allerede er i forvejen. Derudover oplever mange vintertrætte og –deprimerede, at vægten stiger gennem de mørke måneder.

En sund og varieret kost er derfor vigtigt i forebyggelse og behandling af vintertræthed. En sund og varieret kost giver dig de næringsstoffer, vitaminer og mineraler kroppen har behov for. Det mindsker risikoen for, at vægten stiger. Og du får meget mere energi og et større overskud, når du fylder din krop sund og nærende mad.

 

#3 Motion 

Motion øger, lige som dagslys og den sunde kost, dit energiniveau og dit overskud og det har en positiv indvirkning på humøret.

Vælg den form for motion, som giver mening for dig, og som du har lyst til. Hvis du ikke orker at svede i et fitnesscenter, så gør noget andet. Gå eller løb en tur, tag cyklen til og fra arbejde, svøm eller gør noget helt fjerne. Det vigtige er, at du bliver bevæget.

 

#4 Søvn  

Forsøg at få indarbejdet en fast søvnrytme, så du ikke forværrer din vintertræthed med for lidt eller for uregelmæssig søvn.

Lyt til din krop og gå i seng om aftenen, når du er træt. Mange ignorerer trætheden om aftenen og holder sig vågen, længere end nødvendigt på koffein og sukker.

Dit energiniveau stiger, når du får en ordentlig nats søvn. Og med en fast søvnrytme har du nemmere ved at komme op om morgenen.

 

Her i de sidste par måneder af året kan være fristende at tænke; ”Det tager jeg fat på i det nye år”. Men det er netop nu, i efteråret og i de første vintermåneder, det er ekstra vigtigt, at du har fokus på at få nogle gode vaner med, sund og nærende kost, bevægelse, dagslys og en fast søvnrytme. Det kan have en stor betydning for din livskvalitet, dit energiniveau, din vægt og din nattesøvn hele vinteren igennem.