Kyllingelasagne med spinat

Kyllingelasagne med spinatI går fik vi kyllingelasagne med spinat til aftensmad.

Ja, den er god nok.

Jeg både serverer, og spiser et af vor tids mest omdiskuteret nærringsstoffer, kulhydrater, hver dag.

Jeg spiser det med overordentlig god samvittighed. Og jeg sidder ikke, og venter på, at min krop pludselig eksploderer ud i en kæmpe vægtøgning. Det ved jeg nemlig godt ikke sker.

Ja du læste rigtigt.

Kulhydrater i sig selv feder ikke. Dem der siger det modsatte, har ikke styr på deres ernæringslære og fysiologi.

Det er med kulhydrater, som det er med alt andet du spiser, mængden du skal være opmærksom på. Hvis du spiser mere end du forbrænder, tager du på.

Og så kunne jeg egentlig bare stoppe den der. Punktum. Slut.

For det er reelt det, det handler om. Men jeg  vil gerne give dig mere.
Og du har jo heller ikke fået opskriften på min kyllingelasagne endnu.

Den kommer længere nede.

Først skal vi lige lidt mere omkring de der kulhydrater. Det er et omfattende emne, så jeg kan kun nå at dække en lille del af det i dette indlæg.

Men det er en vigtig del. Så hæng på. 

Der kommer mere om emnet på et senere tidspunkt, for jeg synes det er noget, der er behov for at få belyst rigtigt. På den måde kan vi få skilt skidt fra kanel en gang for alle.

 

Du har brug for kulhydrater

Når du spiser 1 gram kulhydrat får du 17 kilojoule/4 kalorier. Det samme får du, når du spiser 1 gram protein. Når du spiser 1 gram fedt får du derimod hele 37 kilojoule/9 kalorier.

Det burde tage toppen af diskussionen om, hvorvidt kulhydrater feder eller ej.

Du har brug for kulhydrater, fordi de giver dig energi til dine muskler og til din hjerne. Hvis du ikke spiser kulhydrater bliver du træt, og får svært ved at koncentrere dig. Og du løber hurtig tør for energi, når du træner.

Men det er ikke ligegyldigt, hvilke kulhydrater du spiser.

Og det er her hele mystikken om kulhydrater ligger.

Nogle kulhydrater kan du spise rigtig meget af, uden de mætter dig (særlig meget). Dem kan du derfor hurtigt komme til at spise så meget af, at du tager på.
Andre kulhydrater mætter dig. Er med til at holde dit blodsukker stabilt. Og giver dig vitaminer, mineraler, kostfibre og fuldkorn.

Det er de sidste du skal vælge at spise. Det er nemlig sundt!

Hvis du vælger fuldkorn, frugt, grønt og groft, er du rigtig godt på vej.

Og det er præcis det, du får i min opskrift på kyllingelasagne med spinat. Dog lige på nær frugten. Det ville være en virkelig mærkelig kombi.

 

Kyllingelasagne med spinat

Til cirka 4 personer skal du bruge:

  • 500 g spinat (jeg plejer  at bruge frossen helbladet spinat – optøet)
  • ½ kg hakket kylling
  • 1 fed hvidløg, knust
  • 1 pakke kalkunbacon i tern
  • ½ dåse hakkede tomater
  • 1 lille dåse tomatpuré
  • ½ glas tomatsauce (færdiglavet pastasauce)
  • 1 dl hønse bouillon
  • Fuldkornslasagneplader
  • Revet fedtfattig ost til at drysser over lasagnen

Ostesauce:

  • 30 g smør
  • 20 g hvedemel
  • 3 dl mælk
  • 65 g revet ost
  1. Forvarm ovnen til 180 grader.
  2. Varm en tykbundet gryde op ved moderat varme og brun kyllingekød, bacon og hvidløg.
  3. Tomater, tomatpuré, sauce og bouillon røres i og bringes i kog.
  4. Skru ned fra varmen og lad det hele simrer, halvt tildækket med låg, i 10 min. eller til saucen er blevet en anelse tyk.
  5. Smag til med salt og peber.
  6. Ostesaucen tilberedes ved at smelte smørret i en gryde. Melet tilsættes og der røres til blandingen er let gylden og lind.
  7. Tag gryden af varmen og rør mælken i lidt ad gangen.
  8. Sæt gryden tilbage på varmen og rør konstant til saucen koger og bliver tyk. Tag gryden af varmen og rør osten i.
  9. Lav nu lasagnen i et dybt ovnfast fad.
  10. Start med kyllingeblandingen i bunden. Derefter lasagneplader, ostesauce, kyllingeblanding, spinat, lasagneplader, ostesauce, kyllingeblanding, lasagneplader, og den resterende kyllingeblanding.
  11. Sæt kyllingelasagnen i ovnen og bag den i cirka 25 minutter, hvis du bruger friske lasagneplader. Hvis du bruger tørre lasagneplader skal den bage i cirka 40 minutter.
  12. Når der er cirka 10 minutter tilbage, drysses der revet ost over, og lasagnen bages færdig.
  13. Lad lasagnen hvile i 5-10 minutter når den er kommet ud af ovnen.

Server din kyllingelasagne med dine fortrukne grøntsager eller din yndlingssalat. Jeg serverede dem med en simpel tomatsalat på en bund af fintsnittet spidskål. Nemmere bliver det (næsten) ikke.

2017-10-30T12:00:32+00:00 16. marts 2016|Opskrifter, Sundhed|5 Comments

5 Comments

  1. Britt 16. marts 2016 at 20:33 - Reply

    Hej Mette
    Super indlæg og meget relevant. Kunne du måske skrive noget mere om, hvilket grønt og frugt, der så er bedst at spise 🙂 Ved jo at fx tomat og agurk ikke gir ret meget.

    • Mette Lilliendahl 18. marts 2016 at 20:38 - Reply

      Hej Britt

      Tusind tak for din besked. Det glæder mig meget, at du kan bruge mit indlæg.

      Jeg er altid stor fortaler for variation – altså at du varierer, den frugt og grønt du spiser. Det giver din krop flest forskellige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Men du når bedst op på de anbefalede 600 g frugt og grønt (hvor af halvdelen eller over halvdelen bør være grønt), hvis du vælger de grove grøntsager som fx. forskellige rodfrugter og kål i alle afskygninger.

      Jeg skriver på mindst 2 indlæg mere om kulhydrater, så der kommer meget mere om emnet inden længe 🙂

      kh. Mette

  2. Stine 22. februar 2017 at 22:39 - Reply

    Hej Mette.
    1 dl hønse bouillon ? Er det vand med en opløst terning eller en færdig bouillon som købes ??

  3. Stine 23. februar 2017 at 12:36 - Reply

    Hvad er bedst helbladet spinat ikke frossen eller optøet hakket spinat ??

Leave A Comment

Tilmeld nyhedsbrev
Luk

9 gratis tips til dig

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få 9 tips og inspiration til dit vægttab og din sunde livsstil direkte i din indbakke *

Tilmeld
* Du kan til hver en tid, afmelde dig nyhedsbrevet igen.