Koldhævede fuldkornsbollerDenne opskrift har jeg udviklet over en længere periode.

Jeg startede på den da min søn, Johan, var lille og skulle til at spise andet brød end rugbrød. 

Jeg ville gerne bage bollerne selv, de skulle gerne være koldhævet (fordi jeg synes det er nemt), og de skulle gerne indeholdte en god del fuldkorn.

Jeg afprøvede flere forskellige opskrifter på koldhævede fuldkornsboller, men synes hurtigt (som i efter en halv dag), at bollerne blev tørre og kedelige, og jeg fik ikke det resultat, jeg søgte.

Jeg tænkte derfor; ”Jeg må finde på en opskrift selv”.

Så jeg gik i gang med at blande, hæve og bage,
og
blande, hæve og bage
og,
blande, hæve og bage…

Om og om igen.

Noget blev taget ud og noget andet er blevet tilføjet i opskriften.
Så som du sikkert kan regne ud, har vi spist utrolig mange koldhævede fuldkornsboller de sidste par år.

Men jeg fandt frem til det resultat, som jeg søgte, men ikke kunne finde i de forskellige opskrifter på koldhævede fuldkornsboller, jeg prøvede.

Og her er resultatet:

  • De er sunde
  • De er nemme at lave
  • De kan hæve om natten – ikke noget med at lave dej, vente i 30 minutter, ælte, trille og hæve igen – før du kan bage.
  • De skal ikke æltes ude på bordet, men bliver i skålen..
  • De skal tages direkte fra skålen og over på bagepladen med to skeer

Det her er de eneste koldhævede fuldkornsboller jeg bager.

Og jeg serverer dem til alt – morgenmad, fødselsdage, brunch, familiebesøg og de ryger også med i min søns madpakke til eftermiddagsmaden i børnehaven.

Koldhævede fuldkornsboller
Ca. 16 stk.

Del 1

  • 150 g havregryn
  • 60 g 5-kornsblanding
  • 3 dl vand

Bland havregryn, 5-kornsblanding og vand, og lad det trække i minimum 30 min. Gerne længere.

Del 2

  • ½ dl lunken vand
  • ½ pakke gær
  • 30 g flydende Becel eller en anden oliemargarine
  •  1 tsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • 125 g yoghurt naturel med max 0,5% fedt
  • 150 g hvid hvedemel  – det er et fuldkornsmel, som du kan du købe i større supermarkeder.
  • 150 g hvedemel

Opløs gæren i vandet og rør det i havregrynsblandingen.
Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen godt i ca. 10 min. enten med røremaskine eller håndmixer med dejkroge.

Dejen er klistret når du har rørt den sammen, men den grove mel suger en del af væsken, når dejen hæver.

Stil dejen overdækket i køleskabet natten over.

Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir med 2 skeer, og lad dem efterhæve i ca. 20 min.

Bage bollerne i en 200 grader forvarmet ovn i 15-20 min til de er gyldne.

Hver bolle indeholder ca. 504 kJ/120 kcal pr. stk., hvis du laver 16 stk.