Hurtigt vægttab eller holdbart vægttab?

Hurtigt vægttab eller holdbart vægttab

De fleste jeg møder vil gerne have et hurtigt vægttab. Men også et vægttab de kan holde, når de har tabt sig.

Det er bare ikke altid, at de to ting hænger sammen.                                    

Hvis jeg skal råde dig til at vælge mellem et hurtigt eller et holdbart vægttab, vil jeg til enhver tid anbefale dig at vælge det holdbare vægttab. Også selv om du måske taber dig lidt langsommere på den måde.

Men lidt tålmodighed er givet godt ud på den lange bane.   

 

Hurtigt vægttab

Det kan sagtens lade sig gøre at tabe sig hurtigt.

Det er et spørgsmål om, at du spiser meget få kalorier i en periode. Det er for eksempel det der sker, hvis du følger en juicekur, eller en ”tab dig på 4 eller 8 uger” – kur.  

Jeg siger ikke, at det ikke kræver rygrad at tabe sig på den måde, for det gør det! Men det er ikke noget, du kan gøre i ret lang tid ad gangen.

Det en hurtig slankekur lærer dig er, at et vægttab kræver at du spiser, og måske drikker, noget bestemt i en tidsafgrænset periode på for eksempel 4 eller 8 uger.

Når du har tabt dig, vender du tilbage til det du spiste før din kur, og så tager du lige så stille det tabte, og måske mere, på igen.

Inden jeg fortæller, hvad der skal til for at du får et holdbart vægttab, vil jeg gerne forklare, hvad der reelt skal til, for at du taber dig. Det kan forhåbentlig hjælpe lidt på forståelsen af, hvorfor jeg anbefaler et lidt langsommere vægttab. 

 

Kalorier og vægttab

For at du kan tabe dig, skal du være i kalorieunderskad. Altså du skal indtage færre kalorier end du forbrænder. 

For at du kan tabe ½ kg om ugen, skal du dagligt være i underskud med 500 kalorier i forhold til det kaloriebehov du har, når du skal være vægtstabil.
For at du kan tabe 1 kg om uge, skal du dagligt være i underskud med 1000 kalorier, i forhold til det kaloriebehov du har, når du skal være vægtstabil.

 

Dit daglige kaloriebehov

Dit kaloriebehov bliver bestem af din vægt, alder, køn og hvor meget du bevæger dig.

Hvis jeg skal bruge mig selv som eksempel, så har jeg, ud fra min alder, køn, vægt og mit nuværende aktivitetsniveau behov for cirka 1850 kalorier dagligt, for at jeg kan holde min vægt.

Hvis jeg skal tabe ½ kilo om ugen kan jeg spise og drikke cirka 1350 kalorier dagligt.

Hvis jeg skal tabe 1 kilo om ugen kan jeg spise og drikke cirka 850 kalorier dagligt. Med så lavt et kalorieindtag ville jeg kun kunne drømme mig til at kunne spise mig mæt.

Jeg anbefaler ikke, at du spiser mindre en 1200 kalorier dagligt. Et for lavt kalorieindtag gør, at du har svært ved at få dækket kroppens behov for forskellige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Og du vil have svært ved at kunne spise dig mæt.

Hvis du ikke kan spise dig mæt i almindelig mad, øger du risikoen for, at du får snacket og småspist for meget. Det kan hurtigt føre til, at du får spist mere end du forbrænder, og så går dit vægttab i stå.  

Et vægttab på cirka ½ kilo om ugen er realistisk, og til at holde over en længere periode. 

 

Holdbart vægttab

Den hurtige kur, som giver et hurtigt vægttab, løser ikke den reelle årsag til, at du vejer for meget. Du lærer nemlig ikke at ændre din livsstil og dine vaner.

Et holdbart vægttab kræver, at du laver nogle varige ændringer i din livsstil og dine vaner. Ændringer, som er sundere og mere hensigtsmæssige end det du gør nu.

Og nej det er ikke fancy, eller hedder noget nyt og hipt.
Men det er det der virker.
Og det der skal til, for at du får et vægttab, som du kan holde.

Det hjælper ikke at gøre noget, som du kun kan leve med i en kort periode.

Du skal indarbejde nye vaner, som du kan blive ved med at leve med.

Det er ændringen af livsstilen og vanerne der er afgørende for, om du kan holde dit vægttab eller ej.  

Den måde du spiser og lever på, når du taber dig, skal du også kunne leve med, når du har tabt dig.

Hvis du ikke kan se dig selv spise på samme måde efter dit vægttab, så skal du skifte kurs og gøre noget andet, for at komme ned i vægt.

 

Et holdbart vægttab – skal jeg hjælpe dig?

Det kan være svært at ændre vaner og livsstil på egen hånd.

Når du kommer til vejledning hos mig, gennemgår vi sammen din nuværende livsstil og dine nuværende vaner. Jeg sætter fokus på, hvilke vaner du kan ændre, og hvad jeg vil anbefale at du ændrer dem til, så du kan arbejde dig hen imod et vægttab, som du kan holde.

Hvis du vil have min hjælp til dit vægttab, kan du kontakte mig her.

Hvis du er medlem af Sygeforsikringen “danmark” får du tilskud til dit forløb. Og, hvis du har en sundhedsforsikring, dækker den i mange tilfælde dit forløb hos en klinisk diætist. Du kan læse mere om tilskud og dækning af sundhedsforsikring her

 

   

 

2019-10-28T13:39:22+01:00 28. oktober 2019|Vægttab|0 Comments

Leave A Comment

Tilmeld nyhedsbrev
Luk

9 gratis tips til dig

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få 9 tips og inspiration til dit vægttab og din sunde livsstil direkte i din indbakke *

Tilmeld
* Du kan til hver en tid, afmelde dig nyhedsbrevet igen.