Fuldkornspandekager I tirsdags d. 9. februar var det international pandekagedag. Det fik mig til at lave et opslag på min Facebookside, hvor jeg lovede at lave en opskrift på fuldkornspandekager.

Ikke at forveksle med sådan nogle helseagtige fuldkornspandekager, hvor jeg bruger mel med kerner i. Men fuldkornspandekager, hvor jeg har skiftet noget af det traditionelle hvedemel ud med hvid hvede, og stadig får en blød og lækker pandekage ud af det.

Jeg har ikke tidligere prøvet at bage pandekager med hvid hvede, men det vil jeg begynde at gøre fremover. I min opskrift på fuldkornspandekager har jeg kun brugt halvt hvid hvede og fortsat brugt halvt hvedemelet, ellers synes jeg pandekagerne bliver for bastante – men du kan sagtens bage pandekagerne kun med hvid hvede.

Derfor er det godt at spise fuldkorn

Hvid hvede er et fuldkornsmel, der er lys i farven og mild i smagen, og så indeholder det ingen kerner, som andet fuldkornsmel ellers gør. Hvis du bruger hvid hvede får du den samme smag, som når du bruger almindeligt hvedemel, men du får også alle de sundhedsmæssige egenskaber fra fuldkorn, som du ikke får, hvis du kun bruger hvedemel.

Fuldkorn mætter rigtig godt, hvilket betyder, at når du spiser fuldkornsprodukter spiser du mindre, end hvis du spiser hvidt brød og hvid pasta, ris og bulgur som ikke indeholder fuldkorn. At du spiser mindre, fordi fuldkorn mætter mere, gør også at du har nemmere ved at tabe dig og holde vægten nede.

Derudover er fuldkorn også med til at forebygge udviklingen af type 2 diabetes, hjertekarsygdomme og nogle typer af kræft.

Fuldkornspandekager (ca. 12 stk.)

  • 4 dl skummet- eller minimælk
  • 100 g hvid hvede
  • 100 g hvedemel
  • 1 tsk. sukker
  • ¼ tsk. salt
  • 3 æg
  • 6 spsk. øl (alternativt vand)
  • ½-1 tsk reven citronskal (kan undlades)
  • 1 tsk. flydende oliemargarine til bagning af den første fuldkornspandekage

Alle ingredienserne røres sammen til en klumpfri dej.

Lad herefter dejen hvile i køleskabet i mindst 30 minutter.

Varm en slip-let pande op ved jævn varme, og smelt oliemargarinen herpå.

Hæld herefter ca ½ dl dej på panden og drej panden rundt, så dejen fordeler sig jævnt.

Bag fuldkornspandekagerne på begge sider til de er lysebrune.

Server fuldkornspandekagerne med frisk frugt og/eller bær og evt. en lille smule akaciehonning.

Mere fuldkorn

Hvis du mangler inspiration til flere opskrifter med hvid hvede og fuldkorn, så kan du bage disse koldhævede fuldkornsboller.