Derfor skal du spise fuldkornEr du en af dem, der undgår at spise kulhydrater i håbet om at tabet et par kilo eller 10? Så er du formentlig en del af de 70% voksne danskere, der ikke spiser fuldkorn nok.

Den gruppe vil jeg anbefale dig gøre en indsats for at ikke at være en del af længere.

Det er nemlig vigtigt at få fuldkorn nok, hvis du gerne vil leve sundt. Men med fuldkorn følger der kulhydrater. Det er nemlig i brød, mel, pasta, ris og gryn at du finder fuldkornet.

Du kan sagtens spise kulhydrater, selv om du gerne vil leve sundt og tabe nogle kilo. Det har jeg skrevet om i et tidligere indlæg.

Men du giver køb på den sunde livsstil, hvis undlader at spise fuldkorn.

 

Derfor er fuldkorn sundt

Fuldkorn indeholder kostfibre samt vitaminer og mineraler (forkellige B-vitaminer, E-vitamin, jern, zink og magnesium)

Fuldkornsprokukter mætter godt. Det betyder ganske simpelt, at du skal spise mindre for at blive mæt. Du har altså nemmere ved at holde vægten. Og du har nemmere ved at komme af med de overflødige kilo, hvis det er dit mål.

Derudover er fuldkorn godt for din fordøjelse og er med til at holde maven i gang. Og når du spiser fuldkorn, er det med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og tarmkræft.

 

Så meget fuldkorn skal du have dagligt

For at du får fuldkorn nok, skal du spise 75 g fuldkorn om dagen. Det får du for eksempel ved at spise 1 portion havregryn og og 1-2 skiver fuldkorns rugbrød. Men du er hjulpet rigtig godt på vej, hvis du vælger fuldkornsprodukter hver gang du spiser morenmadsprodukter, brød, ris og pasta.

Kun at købe fuldkornsprodukter er faktisk en af mine faste og sunde hverdagsvaner.

Men husk at kigge efter indholdet af fuldkorn i næringsdeklarationen på den enkelte vare, og ikke kun på farven af produktet. Det er nemlig ikke alt mørkt brød, der indeholder fuldkorn. Og omvendt kan du også finde ”hvidt brød”, som indeholder godt med fuldkorn.

 

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn betyder, at man bruger hele kernen fra det enkelte korn.

Det er vigtigt at alle dele af kernen er taget med, også skaldelene og kimen. Det er nemlig her, at de fleste vitaminer, mineraler og kostfibrene findes.

Fuldkorn kan bruges som hele kerner, men også som knækkede eller skårne kerner, og som kerner der er blevet malet til fuldkornsmel.

Om du køber dit fuldkornsbrød eller bager det selv af fuldkornsmel, betyder ingen ting for din sundhed. Du skal vælge det, der passer bedst til dig.

Hvis du gerne vil bage nogle nemme fuldkornsboller selv, kan du prøve mine koldhævede fuldkornsboller. En nem opskrift, hvor du ikke en eneste gang skal have klør fem ned i dejen.

 

 Tips til at spise mere fuldkorn:  

  • Spis fuldkornspasta, brune/fuldkornsris og fuldkornsnudler
  • Brug havregryn i farsen i stedet for hvedemel
  • Køb fuldkornsbrød – også når du køber pølsebrød og burgerboller
  • Brug fuldkornsmel når du bager. Hvis du ikke er til de grove meltyper, så brug hvid hvede som også er et 100% fuldkornsmel
  • Spis fuldkornsknækbrød til dine mellemmåltider

 

Har du behov for hjælp og sparring til at komme i mål med et overskueligt og holdbart vægttab? Så skriv til mig via formularen på denne side, så kan vi tage en uforpligtende snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig.