BlomkålssalatDet kan være svært at finde på spændende grøntsagstilbehør og salater i de her sidste vintermåneder. Ud over forskellige variationer af rodfrugter, er der langt imellem de grøntsager og salater, der smager af bare lidt.

Jeg køber stadig blomkål, selv om det ikke er i sæson. Men det smager stadig godt.

Derfor laver ofte den her blomkålssalat med æble, basilikum, forårsløg, ristede pinjekerer og en vinaigrette med citron og honning.

Jeg serverer den til alt. Både kylling, oksekød og stegt svinemørbrad. Den smager også rigtig godt til grillet kød til sommer.

Jeg synes, at blomkålssalaten er nem og hurtig at lave, så den fungerer fint for mig på en travl hverdagsaften, hvor maden gerne skal stå på bordet i en fart.

Hvis du laver en lidt større portion, er der nem salat til madpakken dagen efter også. Den smager stadig godt der.

Blomkålssalat med æble, basilikum og ristede pinjekerner

(4 personer)

  • 600 g små blomkålsbuketter
  • 2 mellemstore æbler (jeg synes det smager bedst, hvis de er lidt syrlige)
  • 4 spsk. pinjekerner
  • 1 bundt forårsløg
  • 2 bundt frisk basilikum

Skyl blomkålsbuketterne grundigt og lad dem dryppe af i et dørslag.

Rist pinjekernerne på en pande ved middel varme til de er gyldne. Ryst panden af og til, så pinjekernerne ikke bliver brændte.

Skær æblerne ud i små tern og hak forårsløgnene fint.

Skyl og hak basilikummen.

Bland blomkålssalaten af blomkålsbuketter, æbletern og finthakket forårsløg. Drys herefter ristede pinjekerner og hakket basilikum over.

Vinaigrette med citron og honning

  • 2 spsk. god olivenolie
  • 2 tsk. citronsaft
  • ½ – 1 spsk. flydende honning (efter smag)
  • Salt og peber

Kom olivenolie, citronsaft og honning i et lille glas med låg og ryst dressingen godt sammen. Smag til med salt og peber og evt. mere honning eller citron. Jeg kan bedst lide at min vinaigrette er til den syrlige side.

Dryp den færdige vinaigrette over din blomkålssalat. Eller server den ved siden af blomkålssalaten, og lad hver enkelt justere mængden af dressingen selv.